Училища

Осъдиха забавачка да плати 7000 лв. на дете

Детска градина „ Дъга“ в Пазарджик е осъдена да заплати 7000 лв. на майката на 4-годишно дете, върху което на 20 юни 2016 г. паднала ъглова етажерка и го ударила по крачето. Решението е на местния Окръжен съд, който в началото на годината се произнесе по образуваното дело по жалба на Пенка Лазарова, майка на 4-годишната Никол.

Случката с инцидента и падналата етажерка върху детето намери обществен отзвук тогава. Както пише в съдебното решение, към 9,30 ч. момиченцето било оставено без наблюдение и надзор от детския учител в 1“б“ група на заведението. То започнало да се катери по необезопасен против преместване и падане шкаф-етажерка с височина 2 метра, собственост на заведението, вследствие на което той паднал върху него. В това време помощник-възпитателката била в санитарното помещение, а учителката – в кукления кът. Те веднага се притекли на помощ, отместили шкафа и вдигнали детето от пода. В стаята дошла и директорката на детската градина, както и медицинската сестра, която повикала линейка на Спешна помощ и детето било откарано в болница.

Лекарите установили, че 4-годишната Никол има счупване на лявата голямопищялна кост и охлузвания по лицето и лява подбедрица, което наложило гипсова имобилизация и лечение на нараняванията по лицето и крака. Лечението продължило повече от 3 месеца, а през това време детето не могло да спи спокойно през нощта, било неспокойно, имало кошмари и отказвало да се храни. Никол изпитвала страх да остава сама в стая, да се страхува от предметите в дома, безпричинно да плаче, което състояние не е отминало напълно и до днес. След премахване на гипса отказала да ходи на забавачка и затова майката я преместила в детска градина “Здравец“.

Веднага след инцидента бе образувана преписка по описа на Районна прокуратура  – Пазарджик, която не установила умисъл в някое от длъжностните лица на детското заведение и отказала да образува досъдебно производство. Родителите на пострадалото дете обаче си потърсили правата в съда. Решението е неокончателно и може да бъде обжалвано пред пловдивския Апелативен съд. Освен това пазарджишките окръжни магистрати отхвърлиха иска за разликата от 7000 до 30000 лв., постановиха детското заведение да заплати 350 лв. върху уважената част от иска и разноски, платени от бюджета на съда в размер на 110.94 лв. Съдията по делото Илиана Димитрова е преценила, че трябва да осъди Никол, представлявана от нейната майка Пенка Лазарова, да заплати на ЦДГ “Дъга“ разноски по делото в размер на 1 150.50 лв., съответстващ на отхвърлената част от исковете.

Източник: monitor.bg