Ученици

Остават няколко дни за кандидатстване за наградата “Карл Велики“


На 28 януари 2013 г. приключва срокът за кандидатстване за международната награда „Карл Велики“ за младежи. Тя се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в гр. Аахен, и се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години.

Спечелилите проекти трябва да служат като примери за младите хора, живеещи в Европа, и да предлагат практически примери за съвместно съжителство между европейците.

Сред избираните досега проекти са младежки обменни програми, артистични и интернет проекти с европейско измерение.

При стартирането на изданието на наградата за 2013 г., председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изтъкна: „Европейската младежка награда „Карл Велики“ е възможност да представите своето виждане за Европа, както и да дадете своя принос към европейската интеграция. Изиграйте своята роля в оформянето на Европа такава, каквато я искате!“

Общият награден фонд е 10 хиляди евро
Проектите, избрани на първите три места, ще получат съответно 5 хиляди евро, 3 хиляди евро и 2 хиляди евро. Авторите на тези проекти ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през есента.

Представителите на националните победители не само ще бъдат поканени да участват в церемонията по връчването на наградата, но ще присъстват също така два дни по-късно на церемонията по връчване на Международната награда „Карл Велики“ epsofia@europarl.europa.euпо време на четиридневната си екскурзия до гр. Аахен, Германия.

Победителите за 2012 г.
През 2012 г. наградата за първо място получи младежкият медиен проект от Гърция „Европа на Земята“. Втората награда отиде за „Европа среща училището“ — програма за обмен за студенти по програма „Еразъм“ (Чехия). За носител на трета награда бе обявен проектът „Заведи ме у дома с колело“, документален филм от Унгария.

Как ще бъдат избрани победителите?  

Начало на надпреварата и кандидатстване онлайн: 11 октомври 2012 г.
Краен срок за подаване на проекти: 28 януари 2013 г.
Избор на 27 проекта от националните журита: до 19 март 2013 г.
Избор на 3-те лауреата от европейското жури: 25 април 2013 г.
Церемония по награждаването в Аахен: 7 май 2013 г.

За контакти:

Constanze Beckerhoff
constanze.beckerhoff@europarl.europa.eu
0032 228 44 302,
моб. тел. 0032 498 983 550.

Информационно бюро на Европейския парламент за България
epsofia@europarl.europa.eu
телефон (02) 985 35 45