Ученици

Остават два дни до началото на кандидатгимназиалната кампания

Два дни остават на седмокласниците и техните родители да подредят желаните паралелки в бъдещото си училище. На 20 юни започва подаването на заявления за кандидатстване в гимназиите.

Весела вече има основно образование. Била е пълна отличничка през всичките 7 години. Сега се разделя с любимото училище. Пътят ѝ към кандидатстването в ново започнал с падане, счупен крак, дори я качили на ръце в класната стая, за да се яви на външното оценяване. Въпреки това – резултатите ѝ са отлични. „Доволна съм. Естествено винаги може и по-добре. Искам да кандидатствам в Националната природоматематическа гимназия – там ми харесва обстановката“, казва тя пред БНТ.

Кандидатстването за Весела и връстниците ѝ започва на 20 юни и ще продължи до 26 юни. То може да стане на хартия – в 33 училища-гнезда или по електронен път. За да кандидатства, всеки седмокласник има служебна бележка.

Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град: „На тази служебна бележка има входящ номер, както и уникален номер за достъп до електронната платформа – priem.mon.bg. Ако те го правят по електронен път съответно те могат да преподреждат колкото пъти желаят своите желания до мига, в който натиснат клавиша „запиши“.“

Необходимите документи: свидетелство за завършено основно образование и медицинско удостоверение само за професионалните гимназии. Всяко училище има балообразуваща формула. Съветът към учениците и родителите: да подредят правилното, добре обмислено своите желания.

„Мисля, че 50 желания ще стигнат. Нали за всеки случай да има и по-ниски и по-високи. Сега човек не знае какво може да го сполети“, казва още Весела Рачева – ученичка в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

„И да е ясно, че не се избира училището, а се избира отделната паралелка в училището със съответния профил“, добавя Диян Стаматов – директор на 119 СУ ,,Акад. Михаил Арнаудов“.

Само в София учениците могат да кандидатстват в 385 паралелки. Първо класиране ще излезе до 3 юли. Участието във второ класиране става след подаване на заявление, а желанията не се пренареждат.

Източник: news.bnt.bg