Училища

Основните училища остават с випуск по-малко

Новият закон за училищното образование ще остави с един випуск по-малко основните училища в България, пише „Монитор“. В малките населени места пък групите събрали второ и трето-класници на едно място ще бъдат закрити.

Всичко това е предвидено от програмата за оптимизация на училищната мрежа. По нея ще се дадат повече от 17 млн. лв. Сумата е с 2 млн. повече от тази преди година. Парите ще отидат за затваряне на школа или промяна в структурата им.

Всички ОУ-та без изключение остават без осми клас. Това значи и съкращаване на педагогически персонал в тях. Учителите ще бъдат обезщетени.

С влизане в сила на новия закон се предвижда и създаването на нов тип училище – обединено, което ще обучава ученици от първи до 12-ти клас. В случай, че не искат да се откажат от осмия клас, сегашните основни училища имат възможността да се преструктурират в обединени и да назначат още учители.

От МОМН не очакват увеличаване на безработицата при учителите, тъй като новостите ще изискват повече педагози в системата.