Училища

Основен ремонт на 17 училища и детски градини в София

През лятото ще започне цялостно обновяване на 17 училища и детски градини в столицата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, след като провери изграждането на разширение на сградата на Първа английска гимназия и 112 ОУ „Стоян Заимов“.

„Разчитам много на екипите на училищата и детските градини. Винаги строителството е съпроводено с неудобства, но всички знаят това и чакат с нетърпение да подновят базата си“, каза кметицата. Тя подчерта, че обновяването на учебната база е приоритет на общината. „Довършваме три нови детски градини и започваме строителството на още осем“, каза Фандъкова и допълни, че насочват вниманието си към квартали, в които има недостиг на места в предучилищна възраст – „Красно село“, „Витоша“, „Триадица“.

Фандъкова съобщи, че първия етап от разширението на Първа английска гимназия предвижда 22 нови класни стаи, зала за презентации и актова зала. Реконструкцията е на стойност 1,7 млн. лв и се очаква да приключи до края на юни. Столичният общински съвет е одобрил и втория етап от разширението, което включва освен нови учебни зали и нова спортна зала. „След цялостната реконструкцията ще може да се премине през едносменен режим на работа. Радвам се, че точно в годината на 60-годшиния юбилей от създаването на Първа английска ще имаме възможност да открием новата учебна година в нов корпус“, каза Фандъкова.

По-рано кметицата посети 172 детска градина „София“ в „Надежда“ където съобщи, че общината е готова да окаже финансова подкрепа за проекти, насочени към подобряване на общуването между учители и родители. „Мисля, че цялата колегия би ме подкрепила, ако за следващата година подготвим една програма за финансиране на проекти в различни сфери, които засягат работата с учителите и родителите. С приоритет бих подкрепила проекти, които са свързани с изследванията, анализите, но и решенията за най-важния фактор в нашата система, а именно общуването“, заяви Фандъкова.

Източник: monitor.bg