Ученици

Осигуряват 1500 бавачки за децата извън градините

Безработни в надпревара да бъдат детегледачи. Следващия месец за общо 20 милиона лева държавата ще осигури безплатни бавачки за 1500 семейства, чиито деца не са приети в детска градина. От Агенцията по заетостта отчитат рекорден интерес към програмата, съобщава NOVA. Над 2000 безработни вече са кандидатствали да работят като детегледачи. Почти толкова са и родителите, пожелали да намерят бавачка.

Севдалина Спасова е безработна от близо година. „Била съм в Англия, гледала съм новородено момиченце в българско семейство”, казва тя и се надява отново да работи с деца. Целта на проекта „Родители в заетост“ обаче е не само да намери работа на 1500 безработни като Севдалина. „От друга страна, да подпомогне родителите, които желаят да продължат професионалната си кариера”, казва Христо Йорданов от Агенцията по заетостта.

Като Екатерина. Връща се на работа година и половина след раждането на сина си. Той обаче остава без място в детска градина и Екатерина е принудена да разчита на помощ от близки и роднини. Неудобство обаче ще е и да допусне непознат човек да поеме грижите за сина й. Затова от началото на следващата година от Агенцията по заетостта ще организират десетки интервюта между родителите и кандидатите за детегледачи.

Държавата ще плаща на бъдещите детегледачи минималната работна заплата на месец. Бюджетът на програмата е 20 милиона лева за срок от 18 месеца.

Източник: dariknews.bg