Ученици

Осем отбора създадоха “хологенератори” в конкурса „Виртуално предприятие”

Ангел Гатев от Пловдив взе първа награда в индивидуалното класиране, което се провежда за първа година. Досега класирането в организираната за 12 път от Джуниър Ачийвмънт България икономическата симулация „Виртуално предприятие” беше само на екипен принцип.
 
8 от участващите 192 отбора в началото на годината успяха да преминат онлайн квалификациите и да си осигурят място на финалите на живо в икономическата симулация „Виртуално предприятие”. Организаторът в лицето на Джуниър Ачийвмънт България дава възможност на младите хора да тестват своите знания по икономика в конкурса за дванадесета поредна година.
 
 
Състезанието е част от националния календар на Министерство на образованието и науката (МОН), като домакин на тазгодишните финали бе Регионален инспекторат по образованието София-град. „Виртуално Предприятие” е компютърна онлайн симулация за управление на собствен бизнес. Състезания се организират на национално, европейско и световно ниво. Български отбори са печелили многократно европейската титла.
 
В симулацията конкурентни фирми – отбори тестват бизнес уменията си, като имат задача да пласират иновативен продукт (Хологенератор – устройство способно да възпроизвежда изображения под формата на холограми) на пазара. Те стартират своя бизнес при равни условия, като решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна конюнктура и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез т.нар. Индекс на пазарното представяне (ИПП), който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.
 
За първа година на финалите освен отборно имаше и индивидуално класиране. Преди началото на самото състезание участниците бяха подложени на тест по икономика, като в зависимост от представянето си получиха точки, които да бъдат събрани с получените от отборното им класиране. Най-много точки според авторитетното жури събра Ангел Гатев от Пловдив който взе първа награда в индивидуалното класиране – фотоапарат и последно поколение оптична, безжична мишка. На второ място е съотборникът му Тодор Караиванов, който получи музикални колони и слушалки, а третото място остана за Надежда Кандрова от Пловдив получи презентер и слушалки.
 
В отборното класиране най-умели в управлението бяха отбор Дантрофел от ОДК Пловдив. Техният индекс на пазарното представяне (ИПП) бе 731, което е само с 3 точки повече от вторият отбор в крайното класиране – Рибъртинг също от от ОДК Пловдив.