Училища

Осем ВУЗ-а вдигат таксите

Осем висши учебни заведения в България са поискали вдигане на таксите през следващата учебна година, става ясно от проект на постановление, качен на страницата на просветното министерство, пише standartnews.com.

В тях не влизат най-големите и предпочитани университети. Те категорично са отказали да предприемат тази стъпка.

Онези университети, които все пак са поискали по-високи такси, са посочили минимален скок, който няма да окаже кой знае какво влияние на финансовите им постъпления. По традиция се предлагат и увеличения при отделни специалности.

Годишните такси по изкуство в Националната музикална академия скачат с 50 лева – от 1150 на 1200, става ясно от проекта за постановление.

С 20 лева повече ще плащат възпитаниците на Икономическия университет във Варна. Оттам искат да се вдигне от 320 на 340 лева цената на икономиката, туризма и администрацията и управлението.

Първата специалност се увеличава и във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Студентите там ще плащат 450 лева вместо сегашните 400.

Библиотечният университет предлага ръст с 19 лв – от 688 на 707 лева за информатика, от 752 на 793 в специалност „Национална сигурност“, както и ръст от 523 на 538 в специалностите, свързани с обществени комуникации и информационни науки.