Училища

Оригинал на Рибния буквар показват в Търговище

Оригинален екземпляр на Рибния буквар на Петър Берон бе показан в Музея на знанието на СОУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище. Авторитетното учебно заведениe притежава общо две издания на прочутата книга.

Първият е от годината на издавенето – 1824 г, а вторият е преработено по-късно издание. Ценната вещ бе показана по повод 165 годишнината на светското образование в Търговище.

Иначе книгата е подарена на училището от него възпитаник преди 86 години. Забележителната възрожденска ценност на Петър Берон е напълно запазена, с оригиналната рисунка на делфина.

„През 1959 година е бил заведен в училищната библиотека, но по стечение на обстоятелствата, години след това е попаднал в книгите, които са за изхвърляне, за бракуване. Благодарение на учителите по история той е спасен“, коментира директорът на СОУ „Свети Седмочисленици“ Севдалина Зафирова.

Музеят на СОУ-то притежава и редни издания на „Под игото“ от 1939 г, както и на „Ромео и Жулиета“ от 1897 г. Сред екземплярите са редки вещи като директорска мастилница, калем и плочка, както и дневници от началото на миналия век.