Мнения

Орешарски: Нека критиката към висшето образование е градивна

Премиерът Пламен Орешарски коментира вчера, че не приема еднозначно упреците срещу качеството на висшето образование у нас, дори поради факта, че доста възпитаници на българските висши училища намират добра реализация в чужбина.

„Хубаво е, че има критика, нашето общество е критично – често повече, отколкото е необходимо, но да гледаме на критиката по градивен начин, така че тя да служи за подобряване на системите“, коментира министър-председателят по време на представянето на стратегията за висшето образование.

Въпросите, които според него трябва да бъдат решени със стратегията, са подобряване на връзката между висшето образование и практиката и на структурата на специалностите. Пламен Орешарски каза, че ще подкрепи и усилията на всички висши училища, които успяват да привличат и студенти от чужбина, за да може българската система на висше образование да придобива все повече регионални измерения.

„Трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове. Убеден съм, че по този начин ще привлечем достатъчно външни студенти, за които завършването на българските висши училища ще бъде гордост и чест, а дипломите с български печат ще имат висок статус не само в обединена Европа“, посочи Орешарски.

Източник: Пресцентър на МОН