Учители

Организират среща на лекторите по български език зад граница

„МОН категорично застава зад идеята, представена от българската общност в Австрия да се организира тематична конференция във връзка с лекторатите зад граница във Виена“, заяви по време на работната среща с вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

„Предлагам да се организира такъв форум и в него да участват всички 35 наши лектори по български език в 20 държави по света. Те  заедно с представители на българските институции ще имат възможност да обсъдят развитието на центровете за изучаване на български език“, каза още Клисарова, цитирана от пресцентъра на МОН.

Според нея такъв форум ще е възможност за популяризиране на българската култура, материалите от него могат да подпомогнат нашите посланици в работата им по постигане на изучаване на българистика н университетите не само в Европейския съюз, но и в други страни.  

В началото на 2014 г. темата за укрепването на лекторатите по български език в чужбина ще бъде разгледана от представители на президентската институция, на министерствата на образованието и науката, на външните работи, на финансите и на културата, както и от представители на университети, в които се изучава българска филология, стана ясно още по време на срещата.

Още по темата