Мнения

ОП НОИР е както за наука, така и за средно образование

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ освен за наука е и за средно образование. Именно тази й ос за съжаление е изключително забавена от предишния ресорен заместник-министър, заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Програмата „Твоят час“, която има за цел да финансира  извънкласни дейности, няма да може да стартира през тази учебна година.

С новото разпределение на ресорите в МОН отговарящ за финансовата част е човек, който разбира от финанси, посочи още тя. По думите й такава е практиката, възприета от Европейската комисия и повечето страни в Европа – не може тези, които правят политиката, да са същите, които следят и за разходването на средствата, защото така се получават изкривявания, категорична бе Кунева.

Разделяйки ОП от ръководството на средното образование и на висшето и науката, на практика избавям всеки от сегашните зам.-министри  от потенциален „интелектуален конфликт на интереси“, а именно да слага повече тежест на един или друг ресор, защото разбира повече от него, обясни министърът. Затова и Оперативната програма не е в ресора на Диян Стаматов, за да не се наклони тежестта в посока средното образование, допълни тя.

По думите й разпространяването на слухове от страна на бившето ръководство не е продуктивно и не помага за дейността на програмата. Тя категорично опроверга слуховете, че заради оттеглянето на проф. Денков Физическият факултет към Софийския университет няма да бъде финансиран по Оперативната програмата. Напротив, занапред програмата ще се управлява прозрачно и професионално, коментира още тя.