Мнения

Опозицията в парламента няма да подкрепи кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров

Опозиционните партии в парламента обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров за нов министър на образованието, информира pianews.eu. Тя трябва да бъде гласувана по програма днес в Народното събрание.

Противниците на предложението подчертават, че в отказа им няма нищо, което да подлага на съмнение безспорно високите професионални качества на Воденичаров.

„Представихте като аргумент единствено личните качества на кандидата за министър на образованието. Не чухме обаче нито една дума защо си отива Сергей Игнатов, дължите това обяснение на българския парламента“, обърна се към финансовия министър Симеон Дянков, който представи академика, председателят на ДПС Лютви Местан, който добави: „Безспорният авторитет на Стефан Воденичаров трябва да се впише в рамките на една сгрешена държавна политика. И магьосник да е няма как да се справи с проблемите“.

„Академик Воденичаров е една от най-ярките личности на съвременна България. Той е личност, която е способна да формулира и да се приобщава към обществено значими каузи. Академик Воденичаров е от личностите, на които им е дадено да формират обстоятелствата. Като министър на академик Воденичаров му е зададена рамката на действие и поведение. В тази сфера на академик Воденичаров политически нищо не му е дадено да направи нищо. Запазваме уважение към академик Воденичаров, но не можем да подкрепим неговото лично решение“, категоричен бе левият депутат Георги Божинов, който се изказа от името на БСП.

От Синята коалиция пък обявиха, че няма да го подкрепят по причини, които нямат нищо общо с образованието.

Още по темата