Училища

Опозицията в НС категорично против финансирането на частните училища

„Новият закон за предучилищно и училищно образование трябва да подобри образователните стандарти, а не да води до сътресения в системата“, посочи зам.-председателят на НС Янаки Стоилов на среща с директори и учители в Пазарджик и Пещера.

В дискусиите по темата се включиха около 100 представители на образователни институции в региона.

„Отчитаме тревожните настроения на учителското съсловие от очакваните промени и се надяваме да бъдем изразители на това, което те очакват да се случи и което наистина ще бъде от полза на българското образование и общество“, подчерта Янаки Стоилов.

„Нашето разбиране за образованието е като ценност и основно право, гарантирано от държавата и ако не изведем този принцип, процесът на комерсиализация ще се разраства за сметка на самото образование“, категоричен бе депутатът, който обяви, че партията му е категорично против финансирането на частните училища с държавни пари

Според участниците в дискусията отделянето на средства за частните училища допълнително ще обезкърви образователната система, защото средствата не са достатъчни, особено за малките училища. От учителското съсловие бяха категорични, че в предложения проектозакон не са отразени техните конкретни предложения и препоръки.

Сред тях са да бъде въведена степен на поведението на ученика, оценяване по отделните предмети след първи клас, един учебник по предмет.

Янаки Стоилов коментира, че въвеждането на един учебник по предмет е добре за стандартизиране на образованието, което пък не изключва ползването на различни помагала.