Учители

Оперна прима и цигулар учители за четири дни в Бургас

В продължение на почти една пълна седмица оперната прима Христина Ангелакова и виртуозът на цигулката Веско Панталеев-Ешкенази бяха влезли в ролята на учители в бургаското музикално училище „Проф. Панчо Владигеров“.

От 15 до 18 октомври те се срещнаха с деца от различни класове и им предадоха по малко от своя опит.

Те мотивираха педагогическия си експеримент с това, че много от учениците няма как да пътуват често до София, за да се срещнат с тях. Освен това Ангелакова и Ешкенази смятат, че всяко място от страната заслужава подобни майсторски класове. За цигуларят мастъркласът е за първи път в град, различен от столицата, информира вестник „Твоят ден“.

Оперни арии и класически произведения на Моцарт, Шуберт и Бах звучаха сред шедьоври на Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и Георги Баев в Градската художествена галерия. Концертите станаха възможни с участието и на учениците от класовете, водени от известните артисти.

С тези два майсторски класа Лятната академия по изкуствата, която се организира от музикалното училище през ваканцията започва своята целогодишна дейност под мотото Международна академия по изкуствата, каза Златина Пантелеева, директор на НУМСИ“ Проф. Панчо Владигеров“, цитирана от изданието.