Институции

ООН осигурява компютри за учениците в 60 развиващи се държави

NComputing и Департамента на ООН по икономически и социални въпроси (United Nations Department of Economic and Social Affairs – UNDESA) в партньорство ще осигурят до 2012 г. 500 000 компютъра за основните и средните училища в 60 развиващи се държави. Проектът е разработен от NComputing и Световния алианс за ИКТ развитие (Global Alliance for ICT Development – GAID) към UNDESA.
 
NComputing е производител на виртуализационна технология, позволяваща един настолен компютър (не сървър, а обикновен) да бъде използван от много потребители едновременно, като за всеки от тях се създава виртуална машина и по този начин се намаляват разходите за покупка на компютри. Всеки от тези потребители е включен към споделения компютър с персонални мишка, клавиатура и монитор. Технологията е възприемана в училища по света заради по-малките разходи за компютъризация.
 
Партньорите вече са изпълнили пилотната фаза в Буркина Фасо и планират навлизане през тази година в Руанда, Сенегал и Танзания.
 
Очаква се благодарение на проекта общо 33 млн. ученика в развиващи се държави да започнат да използват компютър в училище.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/