Училища

Онлайн обучението е занижило качеството на образование, смятат бивши просветни министри

Има още много крачки да направим. Има да наваксаме в осигуряване на техника и с електронните учебници’, твърди той. Не сме получили шестица, според Тодор Танев и постави акцент върху качеството на образованието. За него фанфарите са, че сме получили тройка, минали сме изпита. Дистанционното обучение не може да осигури, според него, качеството на присъственото образование.
Той взе отношение и по темата за улеснения прием на студенти в Софийския университет, което предизвика доста критики. „Софийският университет няма друг избор освен да приема с оценката от матурата, по мнението на Танев, като така нещата стоят прагматично.
Лятно училище за пропусналите онлайн обучението, разпореди правителството, променяйки наредбата за приобщаващото образование, коя…  Но и нищо няма да бъде същото, убеден е бившият просветен министър.
Големите световни университети се борят да привличат студенти в дистанционно обучение, а ние ще трябва да се научим да плуваме, каза Тодор Танев. Бяхме подготвени, заяви и Владимир Атанасов, също бивш министър на образованието, като поздрави МОН за бързата реакция. Дистанционното обучение даде своите добри резултати, а учителите ни са се мобилизирали, според него.
По думите на Атанасов обаче, учителите, са преуморени. Най-сериозният въпрос е за качеството на образованието, каза Атанасов. Той предположи, че може да има отстъпление в качеството на образователния процес. Атанасов също е убеден, че нищо не може да замени присъственото образование. Няма нищо страшно, че някой няма да се яви на кандидат-студентски изпити, смята той, защото завършването на от ВУЗ е по-трудно.

Източник: актуално