Институции

Онлайн записване за класирането на кандидат-студентите в Софийския университет и ТУ

Започна приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2019/2020 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тези, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 29 юни 2019 г., съобщиха от университета. При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой профил, в който освен личните данни подрежда желания ред на специалностите, в които иска да бъде класиран. Кандидатите трябва внимателно да следват инструкциите на електронния формуляр в системата. Всички кандидати заплащат такса от 30.00 лева за участие в класирането. Електронизираната система за регистрация предлага два варианта на валидиране на записа.

Първият вариант за регистрация дава възможност на кандидатите да направят кандидатстудентския си профил като отбележат, че ще извършат плащане извън системата – по банков път или на каси в Ректората. В този случай системата генерира съобщение, че в срока от 17 юни до 29 юни 2019 г. кандидатите или нотариално упълномощен техен представител трябва да се явят лично в Информационния център в Ректората на Софийския университет за валидиране на записа от служителите на Сектор „Прием на студенти“. Необходимо е да представят оригинал и ксерокопие на дипломата за средно образование и квитанция за платената такса. Картончето с входящия номер кандидатът получава след валидиране на записа от служителите на Университета.

Вторият вариант е цялостна регистрация с плащане на таксата онлайн чрез EasyPay или Epay до генериране на входящ номер. Кандидатите попълват данните си, задължително качват сканирано изображение на дипломата за средно образование, и заплащат такса за участие в класирането чрез системата, която при потвърждаване на плащането генерира входящ номер. В този случай на кандидатите не се налага да валидират записа в Ректората, а сами разпечатват картончето с получения входящ номер. За още по-голямо улеснение на кандидат-студентите от страната и тази година Софийският университет дава възможност за прием на документи в офисите по набиране на кандидат-студенти в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Крайният срок за подаване на документи за класиране в бюрата в страната е 28 юни 2019 г.

Първият етап на класирането ще бъде обявен на 9 юли 2019 г., вторият етап – на 16 юли 2019 г., а третият етап – на 23 юли 2019 г. Днес, 17 юни, и Техническият университет – София стартира приема на документи за редовните кандидат-студентски изпити за учебната 2019/2020 година. Документи се приемат от 17.06.2019 г. до 29.06.2019 г., вкл. 22 юни – събота, 23 юни – неделя, и 29 юни – събота, от 8:30 до 16:00 ч. – в ТУ-София – Център по информационни ресурси, или в регионалните центрове и бюра, съобщиха от университета. Документите могат да се подават и по интернет.

Конкурсните изпити са на следните дати: тест по математика -на 01.07.2019 г. (понеделник) от 9:00 часа в ТУ-София, Филиал Пловдив и Инженерно-педагогически факултет-Сливен; изпит по рисуване – на 02.07.2019 г. (вторник) от 9:00 часа в ТУ-София, изпит по композиция – на 03.07.2019 г. (сряда) от 9:00 часа в ТУ-София, изпит по чужд език (немски, френски, английски) – на 03.07.2019 г. (сряда) от 9:00 часа в ТУ-София, Филиал Пловдив (само английски език).

Източник: actualno.com