Мнения

Оневиниха напълно “предателят“ на Левски от 2010 г.

МОМН трябва да възстанови на работа Асен Петров, който през 2010 г. беше уволнен с обвинение, че е отговорен за изтичане на информация относно темата на матурата по български език и литература.

Обвиненията към него не издържаха пред Върховния административен съд, чиито печленен състав е постановил решението си точно преди Нова година. Освен, че трябва да започне отново работа във ведомството, на Петров трябва да бъдат възстановени и 1950 лв разходи по делото, пише сайтът offnews.offroad-bulgaria.com. Всъщност решението е още от юли, но на 29 декември е било окончателно потвърдено.

Асен Петров е оправдан, тъй като в заповедта му за уволнение е написано, че се е провалил на полиграф (детектор на лъжата), а по всички закони и правила, това не може да се смята за доказателство пред съда.

Освен това МОМН не е предоставил на съда справката от МВР, която е цитирана в заповедта за уволнение.

„Силата на словото в поемата „Левски“ беше темата, която разбуни духовете през май 2010-та. Тя изтече във форум ден преди да бъде изтеглена. Достъп до нея са имали Асен Петров и счетоводителят Красимир Лефтеров, който я е взел от Петров и занесъл на дъщеря си. Сега Петров трябва да бъде върнат в същия отдел „Достъп до образование“, в който е работил и преди.

Инцидентът стана повод от МОМН да прибегнат до безпрецедентни мерки за сигурност на темите по време на изпита през 2011-та.