Ученици

Омбудсманът настоява за часове по киберсигурност в училищата

100 000 са профилите на педофили във Facebook, а три четвърти от децата са склонни да споделят лична информация в интернет. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по време на форум във връзка с насилието. За да се научат децата как да се пазят, тя предлага в училищата да се въведат часове по киберсигурност, а здравното и сексуалното образование да станат задължителни.

Насилието у нас се случва най-вече в семейна среда и след това се пренася в училищата, стана ясно по време на форума. Според националния омбудсман Мая Манолова парламентът трябва спешно да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция, регламентираща защитата на пострадалите. „Сега научавам, че има намерение тя да бъде ратифицирана, но без предварително да се направят съответните промени в законите, което ще бъде доста тревожно и отново ще е израз на един формален подход“, заяви Манолова.

Промени в законодателството ще има, заяви на свой ред зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. „Основно са измененията в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс както и измененията в Гражданско-правната уредба“, уточни тя.

Много е важно да има и конкретни практически мерки за защита на пострадалите, например повече кризисни центрове. Засега те са малко, в София са само два с капацитет под 50 легла, посочи още Мая Манолова. Тя наблегна и на опасностите в интернет.

„75% от нашите деца са склонни да споделят лична информация в Интернет. Над 100 000 профила на педофили са регистрирани в социалната мрежа Facebook. Само 25% от децата, които са в интернет, споделят своите приключения в това пространство, със своите родители“, обобщи тревожната статистика Манолова.

Източник: dariknews.bg