Институции

Омбудсманът започва кампания за отпадане на такси в детските градини

Кампания за отпадане на таксите в детските градини започва на 1 юни, обяви омбудсманът Мая Манолова по време на полско-българска конференция на тема „Правата на детето в исторически и съвременен контекст.“ Зад инициативата стоят още родители и неправителствени организации.

През януари тази година бяха приети промени, според които родителите на 5 и 6-годишните не трябва да плащат за забавачка. Право да събират пари от детските заведения имат само за храна.

„Смятам, че е несправедливо и незаконно да се плащат такси за посещение на детска забавачка. Общинските съвети, които определят подобни такси за родителите, са в противоречие със закона за предучилищното образование. Освен това, ако искаме всички деца да бъдат обхванати в училище, да не отпадат, най-сигурният начин е преди това да са посещавали предучилищни форми“, смята Манолова.

На конференцията присъства и омбудсманът по правата на детето в Полша Марек Михалак, който сподели успешни практики от своята страна, а именно повишаване на подкрепата на деца жертва на насилие и мониторинга, както и 3 годни лишаване от свобода за свидетели на тормоз, които не са уведомили компетентните органи. Освен това институциите там работят 24 часа и са в тясна връзка с църквата. В следствие на добрите практики около 40% от подадените жалби са от самите жертви, докато в България процентът е едва 6. В балтийската страна се наблюдава и спад при удрянето на шамари над деца с цел възпитание – процентът от 78 е паднал на 52. „Въпреки добрите резултати, работата пред нас не е малко, щом има възрастни, които смятат, че ударите са средство на възпитание“, каза Марек Михалак.

1000 жалби са подадени при омбудсмана на България за нарушаване правата на деца в сферите на образованието, икономиката и здравеопазването през изминалата година. При домашния тормоз по-често насилници са бащите, показва статистиката у нас. Основна причина за нарушаване правата на децата се оказва непознаването им и неефективността на социалната система в страната ни. Мая Манолова подчерта, че практиката Народното събрание да променя закони, свързани с деца, без да чуе тяхното мнение е грешна.

Източник: monitor.bg