Институции

Окончателно: Новият просветен министър ще е Красимир Вълчев

Ключов за образованието финансист поема министерския пост в МОН в третото правителство с премиер Бойко Борисов. Красимир Вълчев (41 г.) работи в Министерството на финансите от 2002 до 2009 година, където отговаря и за разработването на частта за образование от държавния бюджет. В края на юли 2009 г. министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов става настоящият зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която го кани в екипа си. Вълчев приема и става главен секретар на МОН през септември същата година.

През ноември Фандъкова, бивш директор на едно от най-добрите софийски училища – Втора немска езикова гимназия (73 СУ „Владислав Граматик“) – е избрана за кмет на София и поема управлението на града, а Вълчев остава в МОН при наследилия я на поста неин заместник Сергей Игнатов, след чието отстраняване поста поема акад. Стефан Воденичаров.

Ключов момент за финансирането на образованието бе преминаването към системата на делегираните бюджети, при която училищата получават бюджет, изчислен на база различни показатели, включително брой ученици, който могат да управляват значително по-свободно от предишната централизирана система. Вълчев участва активно в разработването, въвеждането и прилагането на системата и в МФ, и в МОН.

Той остава в просветното министерство и при служебното правителство с премиер Марин Райков, поело управлението през март 2013 г. след оставката на Борисов. В него работи с проф. Николай Милошев, който е министър до края на май същата година.

С идването на власт на кабинета „Орешарски“ (тогава образователен министър става Анелия Клисарова) Вълчев си отива от МОН и е възстановен като главен секретар с идването на служебния кабинет с премиер проф. Георги Близнашки през август 2014 г., в който министър е политологът Румяна Коларова.

Вълчев остава на поста и при управлението на Тодор Танев (ноември 2014 – февруари 2016), и при Меглена Кунева (февруари 2016 – януари 2017), но категорично отказва да работи с наследилия я проф. Николай Денков и се връща в Министерство на финансите.

Източник: offnews.bg