Мнения

Одобриха акредитацията на Управляващия орган по ОП НОИР

Министерският съвет одобри акредитацията на Управляващия орган по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с което вече наистина можем да направим реална промяна в много сфери.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос на депутати в рамките на блиц контрола на парламентарната комисия по образование и наука.

По програмата имаше забавяния, натрупани във времето, но новият екип на министерството успя да навакса в рамките на два месеца изоставането и акредитацията днес го доказва, посочи Кунева. Тя подчерта, че програмата е минала през Министерството на финансите без забележки.

Зам.-министър Красимир Киряков посочи, че до този момент са договорени 112 млн. лв. извън първата ос за наука по различни проекти, които с получената акредитация ще могат да бъдат възстановени като плащания от Европейската комисия.

Той подчерта, че основният акцент в момента е върху стартирането на ос 1, тъй като именно там са най-сложните и дългосрочни проекти. Публикувани са за обществено обсъждане насоките за кандидатстване за центровете за върхови постижения, пускаме поръчка за международен оценител, очаквам процедурата за кандидатстване да стартира до края на месеца, посочи Киряков.  По думите му е осигурена възможност от допълнителен месец за изготвяне на проектните документации.

Източник: Пресцентър на МОН