Ученици

Огромен процент от студентите не знаят как да си направят CV

Близо 80% от студентите, които кандидатстват за работа, не стигат до интервю заради лошо подготвени документи, коментира по време на форума „Национални дни на кариерата-2014 – Добра кариера, добър живот“ управителят на фирмата организатор „JobTiger“ Светлозар Петров, цитиран от БТА.

Той уточни, че документите за кандидатстване са подготвени лошо не поради незнание, а защото студентите не оценяват колко е важно това.

Ако документите не са подготвени както трябва, шансът за интервю на кандидатите намаляват, смята експертът. По тази причина по време на форума в цялата страна имаше специален щанд CV Clinic, където студентите получаваха информация какво трябва да съдържа тяхната автобиография, какво е препоръчително да се спомене на интервюто за работа и какво – не, и други.

Светлозар Петров коментира още, че през последните години най-голямо търсене и най-голям недостиг на кадри има в IT-сектора и дистанционното обслужване на клиенти. При дистанционното обслужване на клиенти се изисква минимум един чужд език, но най-често се наемат хора, владеещи два-три чужди езика.

През тази година във форума във Варна участват 45 фирми. Очакванията са националните дни на кариерата в крайморския град да бъдат посетени от повече от 2000 студенти.

Средно за страната 60% от наетите на стаж по време на форума млади хора в последствие получават постоянна работа в съответната фирма. По време на криза този процент спада до 40 на сто, допълни той.