Институции

Огромен интерес към педагогическите специалности в Русенския университет

Засилен интерес към специалностите, които осигуряват работа в образователната сфера. Това е една от изненадите в тазгодишния прием в Русенския университет. Още на първо класиране са се заели местата по държавна поръчка за специалности, които подготвят учители.

60 са новоприетите студенти в 3 педагогически направления през тазгодишната учебна година в Русенския университет. Според ректора на висшето училище проф. д-р Христо Белоев този интерес се дължи на обстоятелството, че повечето абитуриенти са информирани и знаят, че в образователната сфера работят много пенсионирани учители.

„В „Природни науки и образование“, в „Предучилищна и начална училищна педагогика“, така също и в „Български и история“ – все специалности, в които имаме огромно търсене. Ние запълнихме местата си в педагогическите специалности още на първо класиране“, казва той пред БНТ.

Първокурсничката Теодора Попова е избрала да учи задочно „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Казва, че след като завърши, смята да работи по специалността: „Аз по принцип обичам много да се занимавам с деца, интересно ми е да бъда при тях и просто заради това реших да избера тази специалност.“
Проучване на университета показва, че голяма част от новоприетите студенти в инженерните специалности, за които също има голямо търсене в предприятията, смятат да се реализират по професията. За да са в крак с времето, във висшето училище откриват нови направления като „Софтуерно инженерство“ , например, за които интересът на бизнеса също се оказва много голям.
Източник: news.bnt.bg