Институции Ученици Училища

Оглеждат детски градини и ясли за нови групи

Районните кметове започнаха обследване на всички детски градини и ясли, за да преценят в кои от сградите могат да се разкрият допълнителни групи след ремонт или пристрояване.

Задачата е поставена от градоначалника Здравко Димитров на първата оперативка в Община Пловдив миналата седмица. Целта е при подготовката на бюджета за 2020 г. да се планира в кои градини и ясли е възможно преустройство и строителство и какви средства администрацията е в състояние реално да отдели.

„В „Централен“ местата могат да се увеличат в няколко забавачки. В ДГ „Радост“, която се намира в Съдийския квартал, има възможност за още две групи“, даде пример кметът на района Георги Стаменов, който днес внася доклад. Жителите на квартала настояват за строеж на ново детско заведение на ул. „Стоян Михайловски“, където от края на миналия век има изоставена и необитаема градина. За този общински имот обаче тепърва ще се прави нов подробен устройствен план (ПУП), за да се регулират границите.

Варианти за две допълнителни групи се обсъждат за ДЯ №18 на ул. „Рожен“, а също така за пристройка към ДГ „Чучулига“. „Децата от ДГ „Буратино“ имат нужда от нов физкултурен салон, защото старият е малък. Ако в бюджета има средства, можем да построим нов салон, а съществуващия да преустроим за занималня и спално помещение“, разсъждава Стаменов.

Нова група ще бъде разкрита скоро в ДГ „Зора“ до бившето кино „Гео Милев“. „За нея успяхме да осигурим средства и в началото на следващата година ще приемаме деца“, съобщи районният кмет.

„В „Тракия“ още два корпуса за по две групи могат да се построят в двора на ДЯ „Приказка“, а в ДГ „Таня Савичева“ има възможност за още една група“, обясни кметът на района Костадин Димитров.

Източник: marica.bg