Мнения

Обявиха резултатите от Осмия национален конкурс за учители-творци

За осма поредна година издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ предоставиха възможността на действащи учители и директори от училища и детски градини в цялата страна да вземат участие  в националния литературен конкурс за учители-творци. Техните авторски произведения – стихотворения, разкази и есета бяха оценени от престижно жури в състав проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов и поетът Бойко Ламбовски, а списък с отличените автори, чиито литературни творби ще бъдат публикувани в общ сборник, може да бъде намерен на сайтовете на двете издателства: www.anubis.bg и www.bulvest.com.

Както всяка година журито ще излъчи и по един победител във всяка категория на конкурса: поезия, проза, есе. Тази година издателствата са подготвили и специална награда за млад учител творец на възраст до 29 години, както и традиционната награда на публиката, която ще бъде присъдена на твореца, чието произведение успее да събере най-много почитатели в социалните мрежи. 

Тазгодишното издание наконкурсабеше посветено на 140-годишнината от Априлското въстание – едно събитие, което е променило съдбата на всички българи и което винаги ще бъде опора за националния ни дух.Въпреки това, посвещението нямаза цел да ограничи конкурса тематично, а да отдаде почит на едно знаменателно историческо събитие, което е важно не само за историята на България, но и за духовността на всички нас.

Награждаването от конкурса и премиерата на общия сборник с избрани произведения, който ще бъде издаден от двете издателства и ще се разпространява безплатно, по традиция ще се състои в навечерието на Деня на народните будители. По същото време ще бъдат обявени и победителите в трите категории, наградата за млад учител и наградата на публиката.В рамките на събитието ще бъде представена и стихосбирката „Гнездо за книжни лястовици“ на Филип Кабакян, носител на голямата награда от миналогодишното издание на конкурсапрез 2015 г., което беше посветено на юбилея наиздателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“, навършващи 25 години от създаването си.Стихосбирката ще бъде издадена от същите издателства и ще може да се намери в търговската мрежа от началото на месец ноември.

Официални партньори на конкурса за поредна година  са: Синдикатът на българските учители, в. „Сега“, в. “Учителско дело”, в. “АзБуки”, „Литературен вестник”, teacher.bg и AzCheta.com.