Институции Ученици

Обявиха грипна ваканция в 6 области

Втора за този сезон грипна ваканция е обявена в 6 области в страната, установи проверка на „Монитор“.

В Бургас тя започва от 3 март и ще продължи три дни. Решението за нея е взето от Областния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания.

Децата и тийнейджърите ще влязат отново в класните стаи на 9 март. По думите на д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Бургас, още в началото на миналата седмица е получена информация за много отсъстващи деца.

„Тогава отчетохме 269 случая на заболели върху 10 % от наблюдаваното население на града. Днес имаме данни за последните седем дни – общо 469 случая на болни.

По думите на д-р Паздеров почти всички изследвани случаи са на хора, заболели от грип тип Б. За разлика от първата грипна вълна, когато заразата е засягала най-вече децата от 0 до 4 години, а след тях – тези от 5 до 14 години, сега най-засегнати са от 5 до 14-годишните, които са значително повече, а на второ място са до 4-годишните.

Разпускат и учениците във Варна и областта до 6 март. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания във Варна и областта е 168 на 10 хиляди души. До края на седмицата се преустановяват също женските и детски консултации, имунизациите и свижданията в болниците.

Училищата в община Благоевград излизат в тридневна грипна ваканция, до 6-ти включително.

В община Дулово, област Силистра също излизат във ваканция от 2 до 4 март, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева. Решението за тридневната ваканция е заради постъпилата информация от личните лекари и от училищните ръководства за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции и грип. До 9 март са разпуснати и ученици в област Перник.

От 2 във ваканция заради епидемията не учат още в София – област, няколко училища в област Добрич, както и четири школа в Пловдив и Раковски.

Източник: monitor.bg