Ученици

Общинарят-ученик вече е студент

Общинският съветник от Пловдив Айри Мурад, който изкара 2,63 на матурата по български език и литература, вече е студент. На поправката той получи Среден (3,29) и вече е приет в специалност „Зооинженерство“ в Аграрния университет в Пловдив.

Така той ще трябва да съчетава студентските си ангажименти с тези в Комисията по образование в местния парламент. Жителят на „Столипиново“ е неин член още отпреди да има средно образование.

А избраната специалност въобще не е лесна, предупреждава ръководителят на катедра „Животновъдни науки“ в унивеситета проф. д-р Васил Николов.

Той не вижда проблем в това, че бъдещият инж. Мурад е приет с ниска оценка. „В момента, при положение, че обявиха че има невзети бройки и по специалност „Право“ в Софийския университет и къде ли не, той може да постъпи навсякъде. Но на мен това ми хареса, когато разбрах, че той е постъпил при нас, защото човекът има реална преценка“, заяви още д-р Николов пред bTV.

А оценката на Айри Мурад е ниска, защото, по собствените му думи, един час за втория модул (писане на интерпретативен текст) е твърде малко време.

Като бъдещ зооинженер Айри Мурад ще трябва да се справи с дисциплини като химия и биохимия, математика и информатика, зоология и ботаника, морфология и физиология на животните, генетика и микробиология. И латинският нямало да му се опре, „защото така турският език също латински се пише“.

Айри Мурад искал да стане ветеринарен лекар, но нямало задочно обучение. А задачите му в Общинския съвет не позволявали да отиде в Стара Загора да учи редовно. Затова избрал да се образова в лабораториите и полетата на Аграрния университет в Пловдив. Признава, че още не познава всички видове и породи животни, но има „вътрешно чувство“ за тях.

Източник: dnes.bg