Мнения

Обществото разделено за срока на основното образование

39,9%  от участвалите в анкета на Министерството на образованието и науката (МОН) искат основното образование да е от първи до осми клас, а средното образование – от девети  до 12-ти клас, показват резултатите от онлайн допитването по проекта за закон за училищното образование.

39,4% от отговорилите са  посочили, че основното образование трябва да е от първи до седи клас, а средното – от осми до 12-ти клас.

Това сочат резултатите от отговорите на въпроса за продължителността на основното образование, включен в Отворения форум за нов закон за училищното образование.

Обобщението на резултатите от онлайн допитването бе представено от министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред журналисти днес.

„В анкетата са участвали близо 9000 души, получихме и много мнения на обявената интернет поща, както и на хартиен носител. Сред отговорилите преобладават учители, родители, но и хора, които не са свързани пряко с образованието. Участниците се представят като хора с висше образование, в активна възраст, със задоволителен и среден социален статус“, каза проф. Клисарова.

Тя уточни, че въпросите в Отворения форум са само тези, по които все още в обществото няма консенсус, и това е причината досега да не е готов окончателен вариант за нов закон за училищното образование.