Учители

Обществото ни е голям длъжник на българския учител

„Стартовите заплати на учителите според новия бюджет се вдигат средно с 12 %. Те ще вземат новите си заплати през март, но тези от предишните два месеца ще бъдат със задна дата“, коментира в студиото на tv7 в петък министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Всички допълнителни пари тази година отиват за увеличение на заплатите. То ще е различно. Най-много ще бъде в големите училища, защото размерът е обвързан с броя на учениците“.

„Обществото ни е голям длъжник на българския учител. Сривът започна в края на 70-те и се засили в началото на 90-те. Заплатите си останаха същите“.

„Увеличението на заплатите от 2009 г. насам е с около 12%. Истината обаче е, че заплатата на българския учител е малка. Постепенно ще се вдигнат заплатите. Двойно увеличение обаче е невъзможно“.

„Да не забравяме, че отпуската на учителите се заплаща, а това не навсякъде е така. Учителите не са богаташи никъде по света“, каза Игнатов.

„В Гърция имат високи заплати дори сега, но там нямат възможност да си избират къде да работят. Като на военен режим са“.

„Мандатност при директорите на училища не е възможна. Най-лесният пример е този в малко населено място, където няма голям избор на възможни кандидати. Ние обаче ще регулираме работата им с повече изисквания към тях“.

Още по темата