Мнения

Обучават учители и ученици, как да се справят с домашното насилие

„Българският фонд за жените“ започва работа с учители и ученици в София, Плевен и Стара Загора за развиване на умения за разпознаване и справяне с домашното насилие.

Проектът, подкрепен от Министерството на правосъдието, цели да развие чувствителност у подрастващите към проблема чрез обучения на учители в трите града за работа по темата с деца, като целта му е устойчива и дългосрочна превенция на домашното насилие и насилието в училище.

Връзката между двете тревожни явления коментира Надежда Дерменджиева, която е изпълнителен директор на фонда.

„Категорично, ако едно дете израсне в семейство с насилие, независимо дали към майката или към бащата, или от единия партньор към другия, има риск то да приеме това за нормално. То не познава друга реалност, в която няма насилие, и всъщност пренася тази реалност в училище – да бъде агресивно, или напротив – самото то да стане жертва на насилие“, обясни тя.

Според Дерменджиева т.нар. „джендър образование“ (по социалните въпроси, свързани с пола) е най-важното за превенция, разпознаване и противодействие срещу това явление, което често старателно се прикрива и от самите жертви.

„Ако момиченца и момченца от различни класове са запознати с проблема, в бъдеще, ако изпаднат в риск, ще преодолеят срама, няма да чувстват тази вина, която обществото им насажда, и много по-лесно биха се справили с проблема“, смята тя.

От друга страна, ако едно дете разпознае, че в дома му има домашно насилие, може да потърси помощ. Има такава гореща телефонна линия в България. Има специална линия и за деца, обясни Дерменджиева пред БНР.

По думите й е нужно образование и целенасочена държавна политика по проблема. 

Източник: dnes.bg