Институции Ученици

Обучават гимназисти на авторско право

Музиканти, кинаджии, писатели и експерти по авторско право ще влязат в клас, за да преподадат на гимназистите теорията, свързана с интелектуалната собственост.

Това предвижда новата кампания на сдружението за колективно управление на сродни права в музиката Профон, която се очаква да стартира още от следващата година и ще обхване учениците от 10, 11 и 12 клас.

„Целта ни е да запознаем гимназистите в горния курс с проблемите на интелектуалната собственост. Това са най-активните потребители на музика, светът им е свързан с видео- и стрийминг платформите. Същевременно те създават и своя музика, сформирайки училищни групи. Оттам произтича необходимостта те да са наясно и с двете страни – с правата си като автори, изпълнители и продуценти, и със задълженията си като ползватели на музика от интернет, надяваме се, от легални платформи като YouTube, Spotify т.н. Важно е да знаят, че таксите за права са заплащане за вложен труд и в същото време имат съществено значение за създаването на нов продукт“, обяснява изпълнителният директор на Профон София Щерева.

Темата за влизането на интелектуалната собственост в учебната програма бе повдигната и по-рано тази година по време на конференция в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Източник: novini.bg