Институции Ученици

Обучават вкъщи ученици под карантина заради коронавируса

За учениците от групата, която се върна от Италия и бе поставена под 14-дневна карантина, ще бъде организирано дистанционно обучение от дома.

Организацията бе направена много бързо от директора на Математическата гимназия в Пловдив, като ще се използват облачните технологии, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Ежедневно ще се пращат учебните материали на децата от  10., 11. и 12. клас през предстоящите 2 седмици, в които те трябва да са изолирани в домовете си като превантивна мярка.

Най-голямо е притеснението за зрелостниците, на които им предстои матура. Ще се направи всичко възможно мерките да не се отразят на тяхната подготовка, увери Киркова.

На родителите ще бъде предоставен и телефон за директна консултация със специалист от Регионалната здравна инспекция.

Както „Марица” съобщи, снощи групата, която я била две седмици в Сицилия по програма „Еразъм”, бе посрещната на летището лично от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Тя лично е обяснила, че се налагат 14 дни карантина за всички 20 човека, макар децата и учителите да са добре – като превенция за евентуално развиване на болестта и пренасяне на коронавируса. Присъствието на зам.-министъра на летището е по нареждане на премиера Бойко Борисов, за да се разяснят мерките коректно и да няма паника.

Междувременно възникна леко напрежение сред родители на деца от пловдивска детска градина. Поводът е, че семейство е било заедно с децата си на екскурзия в Тайланд и предстои хлапетата да се върнат в групите. Очаква се да са на детска градина утре. Родителите са уверили директора, че дотогава ще минат през личния лекар и ще представят бележка от здравните власти на летището. Ако има друго разпореждане оттам, ще се следват препоръчаните от специалистите мерки.

След консултации с РЗИ директорът обясни пред „Марица“, че засега няма основания децата да не бъдат допуснати, нито има причина другите родителите в първа и трета група да оставят своите деца у дома.  Когато се върнат в градината, хлапетата ще са под наблюдение на медицинското лице. Ще има и допълнителна дезинфекция на двата входа и в учебното заведение. Ще се спазят също препоръките за по-често проветряване и миене на ръцете на всички малчугани.

Запитан дали ще бъдат дадени указания на директорите как да процедират при такива случаи, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов коментира:  „Не сме компетентни по такива  сложни въпроси. Нека проверим. Ако има указания от МОН, ще реагираме. Към момента няма притеснителни данни, които да са достигнали до нас. Изчакваме инструкции от здравните власти”.  Стефан Стоянов добави, че в детските градини има и медицински лица, които посрещат децата. „Ще се чуем в днешния ден с РЗИ, ще видим какво е положението. Ако има нужда, ще се вземат всички мерки. Ще реагираме за всеки случай, за който има дори и минимално притеснение”, категоричен бе той.

По информация на Регионалното управление на образованието, в момента няма други групи с наши ученици в Италия. Има  обаче предстоящи пътувания, които при новата ситуация ще бъдат отменени. Вчера МОН препоръча да се отложат такива визити. Тази мярка ще стане задължителна.

Източник: marica.bg