Училища

Обувки, пиърсинг и Интернет в училищните правилници

Настъпването на новата учебна година съсредоточава интереса към родното образование и всичко свързано с него – ученици, учители, учебни заведения. Всекидневникът „24 часа“ хвърля поглед към така важните и необходими за школския ред и сигурност училищни правилници.

Не са малко местата, където учениците трябва да спазват строги правила на поведение и обличане. Ето някои от тях.

Педагогическите съвети вземат решенията на база на законите, действащите министерски разпоредби и специализирания правилник за прилагане на закона за народната просвета. Разбира се текстовете са малко или много сложени под обща постановка, но училищата имат право да добавят уникални за тях изисквания.

Все повече са правилниците, в които изрично се упоменава, че проявите на интимна близост са противопоказни. Директори и преподаватели са категорични, че деца в първи и втори клас например не би трябвало да стават свидетели на ласките между каките и батковците от горния курс.

В столичното 32-ро забраняват влизането с опасни обувки (такива с колела на петите и бутонки с шипове). Желаещите да учат там трябва и да се простят с пиърсинга, където и по тялото да е.

В 20-то ОУ „Тодор Минков“ правят всичко възможно, за да научат първолаците да се обръщат към учителите с „госпожо“ и „господине“, тъй като много от тях нямат въпросния навик в детските градини. Забранено е за колоездачи в сградата на школото, както и хвърлянето на всякакви предмети от прозорците.

Във видинското СОУ „Цар Симеон Велики“ за казали НЕ на дълбоки деколтета, голи рамене, къси поли и спортни гащета, обеци на различни от ушите места. За момчетата пък пиърсинга е напълно забранен.

Така деликатната тема за религиозните убеждения е засегната в правилника на ПГ „Васил Левски“ във Видин. Там са разрешени дискретни знаци и бижута определящи религия или идея. Ярките и показни знаци са забранени. Изисквания има и към учителите. Те нямат право да внасят оръжие и други опасни предмети в сградата на училището. Пушенето дори в отделни, скрити стаи е абсолютно забранено. Алкохолът също.

Директор в столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ е съветникът по въпросите на средното образование на министър Сергей Игнатов Асен Александров. Той ръководи без компромиси подопечното му училище. Предстои приемане на особена част от правилника, която е взаимствана от американския опит.

Така например всеки ученик и родителите му трябва да се подпишат под декларация за примерно поведение в Интернет. Забраняват се публикуване на снимки със сексуална насоченост или с насилие. Учащите имат забрана да влизат в съмнителни сайтове, които нямат връзка с образователния процес. Те трябва да обещаят, че няма да публикуват информация, която може да обиди или нарани техни съученици или преподаватли. Срещи с непознати след контакт в Интернет също ще доведат до много неприятности за учениците.

Въпреки че няма изрично задължаване за носене на униформи в училище, на все повече места у нас школските правилници засягат обширно темата. Изискванията са различни, а много от тях дават и възможности за импровизация. Тъмносиният панталон в 20 ОУ в София може да се смени с джинси в подобен цвят при момчетата например. Задължителен е пуловерът, който носи емблемата.

Скъсяване на униформените поли и фигурални чоропогащници под тях са абсолютно забранени в Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново. Чорапите там са фиксирани в черно и бежово.

Изисквания има и към учителите. Облекло в „делови стил“ е нормално за много училища. Някъде те са задължени и да носят бадж с името и специалността си.