Учители

Обсъжда се идеята за регулиране на учителската професия

Учителската професия да бъде регулирана като правото, архитектурата, медицината и др. е една от идеите, които сериозно се обсъжда от отговорните в държавата фактори, пише днес „Стандарт“.

Ако това бъде осъществено, то родните педагози ще получат възможността да преподават в 24 страни от Европа, където тяхната професия е регулирана.

Признаването на учителските им права в Европа е дълга и тежка процедура, затова учителите емигранти се занимават със сходни дейности, но не преподават. „Стандарт“ дава пример с Англия, където педагози се препитават като гувернанти.

Преди да се вземе това решение обаче, ще има обществена дискусия. Освен че подготовката на учителите на старта е нееднаква, нещата се усложняват от факта, че в момента всякакви частни фирми, институции и неправителствени организации имат право да „квалифицират“ учителите, като няма контрол над качеството на въпросната подготовка.

За да се промени това, просветното ведомство предвижда да въведе информационен регистър с имената и програмите на организациите, които обучават учители. Идеята е за пръв път да има единна система за обучение на педагозите през целия им живот още от университета, като възнаграждението ще съответства на квалификацията. Учителите ще могат да се обучават и онлайн, за да не отсъстват от работа.

Системата за кариерното им развитие, която сега наподобява военизирана структура, даваща минимални суми за длъжностите „младши“ и „старши“, ще бъде обвързана с месечните заплати на учителите. Ще има и национален регистър на всички педагогически кадри – нещо, което липсваше досега.