Институции

Обсъжда се безплатна детска градина за семейства с три деца

Обсъжда се идеята да се подпомагат семействата с трето дете. Това каза пред Българска национална телевизия (БНТ) Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя коментира предложението на вицепремиера Валери Симеонов.

„Има идея да се подпомагат семейства с трето дете с безплатна детска ясла, градина, дрехи, помагала за училище, да се мотивират децата да ходят на училище“, каза тя и уточни, че това е приоритет на правителството на Бойко Борисов.

Мярката е част от стъпките за разрешаването на демографската криза. Регионалното различие вече е изключително тежко, каза Петрова. „Искаме да направим разрез на самите региони, за да видим къде се крие проблемът. Това може да стане единствено чрез политики, насочени към съответните общини“, каза заместник-министърът на труда.

Трябва да има санкции към работодатели, които дискриминират българската жена и майка, каза още Петрова по повод искането на много работодатели служителките да подписват документ, че няма да забременяват.

Петрова посочи, че държавата трябва да гарантира работа поне на един от двамата родители при семейство с повече деца. България наистина има нужда от голяма мощна кампания, защото е време да се събуди българското общество, смята Петрова.

Източник: investor.bg