Училища

Обсъждат с премиера Борисов как да задържат децата в училище

Специална среща, посветена на проблемите около задържане и по-цялостния обхват на децата в училище с участието на премиера Бойко Борисов ще се проведе на 18 юли в София, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който откри дискусионен форум по темата на територията на курорта Старозагорски минерални бани.

Специална среща, посветена на проблемите около задържане и по-цялостния обхват на децата в училище с участието на премиера Бойко Борисов ще се проведе на 18 юли в София,съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, който откри дискусионен форум по темата на територията на курорта Старозагорски минерални бани. Участие в него вземат експерти от националната асоциация на общините, зам.-кметове на областни градове и началници на регионалните управления по образованието.

Основната тема на форума е механизмът за съвместната работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

„Съвместната работа на институциите по Механизма има ефект, но сме далеч от желания резултат.“, коментира министър Вълчев . Анализът показал , че имало три основни причини децата да не посещават училищата. На първо място е  миграцията, на второ – липсата на отношение към образованието от страна на възрастните и чак на трето – липсата на достатъчно средства в семействата.

ОТ МОН са категорични, че обхватът на децата ще бъде сред най-важните показатели при оценка на учебните заведения.

Източник: monitor.bg