Ученици

Обръщение на министъра на образованието и науката Меглена Кунева по повод първия учебен ден

Скъпи ученици,
 
Уважаеми учители,
 
Уважаеми родители,
 
В навечерието сме на първия учебен ден – ден, който по традиция всички ученици и техните семейства очакват с вълнение и свързват с много надежди и амбиции. Всяка година този ден е специален, но тази година има по-особено значение и защото това е първата учебна година с нов образователен закон. С него се поставя началото на сериозна реформа в училищното образование.
 
Реформа, която чакаме отдавна, подготвяме старателно и на която възлагаме много надежди да направи българското образование по-качествено, по-интересно и по-способно да подготви младите хора да бъдат добри и успешни граждани на България, на Европа и на света. За страната ни, особено в тези трудни времена, за просперитета ни като държава и нация, за националната ни сигурност доброто образование е задължително. Само образованите граждани могат да изградят силна икономика и проспериращо общество, само те могат да се противопоставят на съвременните заплахи.
 
Всяка реформа е съпътствана с неизбежни трудности. Но аз вярвам, че може да ги преодолеем успешно, когато целта, която ни обединява, е толкова значима. Министерството на образованието и науката ще продължи да работи за плавното провеждане на реформата, без сътресения и с грижа за всички участници в образователния процес.
 
Уважаеми родители,
 
обществената подкрепа и ангажираност са важен фактор за успеха на всяка реформа, а това още повече важи за образованието – сфера, която засяга всяко българско семейство. Тази година към всяко училище ще бъдат създадени обществени съвети, чрез които родители и представители на общността ще могат по-активно да участват в живота на образователните институции и да съдействат за тяхното развитие и напредък.
Уважаеми учители,
 
използвам повода още веднъж да Ви благодаря за Вашия професионализъм, за Вашия неуморен труд и за Вашата впечатляваща отдаденост. Може би не винаги усещате подкрепата, която заслужавате, но Ви уверявам, че повишаването на авторитета и социалния статус на българския учител вече е осъзната национална задача, която стои най-високо в дневния ред на държавата. Убедена съм, че да бъдеш учител е мисия. Да бъдеш учител е сила, която променя света.
Скъпи ученици,
знайте, че ученето е истинският път към успеха и само той ще Ви донесе искрено удовлетворение и радост от постигнатото. Защото това ще бъде Вашият успех. Бъдете любопитни, взискателни към себе си и към другите и не спирайте да откривате своите таланти и интереси, които Вашите родители и учители да подкрепят и насърчават.
 
Мили първокласници,
 
пред вас утре се отваря един напълно нов свят – светът на знанието. Пътешествието в него ще Ви открие необятни нови възможности, сред които вълнуващи срещи с много нови приятели и учители, които ще помните цял живот.
 
На добър час и Честит празник!
 

Източник: МОН