Ученици

Образоват ромски деца по проект за 180 000 евро

„Овластяване на ромски жени за подкрепа на образованието на децата” е проект, по който работи сдружение “Шанс и закрила” в Хасково.

21Бюджетът на проекта е 182 109 евро. Изпълнява се в партньорство с организации от Брюксел, фондации от София и Варна, университетът в Благоевград.

Програмата се провежда от септември тази година до август 2020-а.

“Целта е да се насърчат ромските деца в системата на образованието, като се обърне особено внимание на майките и се работи с тях. Това става с “училище за родители”, фамилни конференции, каквито вече сме провели по различни проекти над 106. 75 процента от тях са били с ромски семейства”, обясни шефката на “Шанс и закрила” Малина Славова.

Тя допълни, че ромското население в България представлява най-голям процент в ЕС. Средно за Европа то е 1.1 на сто от населението, докато тук е над 10 процента и продължава да се увеличава. По данни на образователното министерство над 90 на сто от ромите имат по-ниско от средно образование, а 10.7 % от момчетата и 20.1 % от момичетата от този етнос изобщо не са записани на училище.

Източник: haskovo,net