Институции

Образователното министерство отделя пари за училищни шкафчета

МОН ще отдели пари за училищни шкафчета. Може би ще търсим и вариант за съфинансиране, това трябва да бъде финансирано и с бюджетни средства. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „Училищата от делегираните бюджети са закупили шкафчета. Те трябва да бъдат подпомогнати. Няма да можем да закупим шкафчета на всички ученици“, коментира той.

Попитан дали имат право учителите да решат да не изискват от децата учебник по даден предмет, той уточни, че изучаването на една или друга дисциплина малко или много разчита и на учебника, така че могат да кажат, че в момента учебниците са задължителни. „Това, което не е задължително, са голяма част от учебните помагала и тетрадки. Това трябва да оптимизираме. Една немалка част от раницата е точно формирана от учебните помагала и тетрадки“, допълни просветният министър. По думите му в дългосрочен план ще направят училищата, които са самостоятелни в сгради, да бъдат на едносменен режим. „В други случаи, обаче са две училища в една сграда и там не е възможно и няма да стане само с намаляване на приема. Трябва да се търси реорганизация на училищната мрежа, включително и строеж на нови училища в най-големите градове. Строежът на училища е задължителен. И в София има квартали, които нямат училища“, увери още Красимир Вълчев.

Ще дадем възможност учебниците да се отпечатват на по-лека хартия догодина, за да се намали тежестта на раниците на учениците, допълни той, цитиран от Фокус. „В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност. Другото е да оптимизираме броя на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които очевидно формират голяма част от тежестта. Надявам се да намерим бюджетни възможности и да подпомогнем училищата за закупуване на шкафчета“, коментира Вълчев. По думите му в момента водят разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и това как да направят така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците.

„За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала“, добави просветният министър. По думите му средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. „Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща. Разликата между два модела раници беше 700 грама“, допълни Красимир Вълчев. Според него със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. „Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения“, обясни министърът на образованието.

Източник: actualno.com