Учители

Образователният министър разкри с колко ще се вдигнат учителските заплати до 2021 г.

В момента минималните основни заплати за длъжностите „Младши учител“ и „Учител“ са 760 лева, а след като бъдат направени евентуални следващи стъпки с бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., минималната заплата ще достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти на международната конференция „Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование – привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието“. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Важното е като държава да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители, коментира министър Вълчев. По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора, с високи образователни резултати, станат учители. Има малко увеличение на студентите в професионалното направление „Педагогика“, но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление „Педагогика на обучението по…“, каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети. Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър. Вълчев каза, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети. В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст – по региони и по учебни предмети.

Така „ще картографираме“ недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев. Той съобщи, че младите учители в българското училище – до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители. Затова средната учителска възраст „малко падна“, а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър, цитиран от БТА.

„Предизвикателството е в това – да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години“, обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти – учители, училищни директори, логопеди, психолози. Затова имаме голямо предизвикателство, свързано с това да привлечем повече млади учители в училище, заяви министър Вълчев. Той поясни, че това може да стане освен с допълнителните стипендии, но и с увеличаване на приема в професионалните направления за придобиване на педагогическа квалификация.

Източник: novini.bg