Институции

Образователният министър поиска оставката на директора на СМГ

Образователният министър Красимир Вълчев поиска оставката на директора на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов, съобщи той пред „Монитор“. Причината е създалото се напрежение между родители, учители и ученици във връзка с уволнена учителка по математика и други преподаватели, чиито договори не са подновени. Вълчев обясни, че директорът на СМГ е отказал съдействие за потушаване на конфликтите, въпреки многократните призиви.

Официалният работодател на Антони Стоянов е Регионалното управление по образование в София, затова оставката бе поискана и от неговата шефка Ваня Кастрева. Причината да не бъде директно уволнен, е че все още тече дисциплинарно производство, обясни още образователният министър. Според Кастрева ако Стоянов не подаде оставка, разследване на РУО-София и МОН, вече е установило редица нарушения в работата на директора, които са повод той да бъде освободен от работа, съобщи БНТ.

По-рано днес родители на ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ) се събраха на протест пред сградата на училището. Недоволството им бе насочено към шефа на СМГ Антони Стоянов и бе свързано с уволнението на учителка по математика, както и с неподновени договори на други преподаватели. „Поведението на г-н Стоянов е такова, че ние вече искаме оставката му“, заяви пред „Монитор“ Росица Николова майка на ученик в 11 клас.

За проблемите в СМГ стана ясно още през юли, когато родители събраха подписка в подкрепа на дисциплинарно уволнената учителка по математика Петя Тодорова, както и на други преподаватели, които останали без подновени договори.Според нея било необяснимо как може да бъдат отстранени учители, при които децата ходели с желание в часовете и родителите били доволни от тях.

„Не мога да приема директор, който губи диалога с учители, родители,  ученици. За мен такъв директор просто няма място в училище“, заяви по повод казуса столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави, че е заявила пред министъра на образованието своето категорично становище, че Антони Стоянов трябва да бъде освободен, а добрите учители да бъдат върнати на работа. 

Петя Тодорова пък получила вчера предложение да се върне на граждански договор. Тя не приела. Пред bTV учителката обяви, че би се върнала на трудов договор, дори Стоянов да остане на поста директор. Така ще покажем, че сме възпитани и цивилизовани хора, уточни тя.

Източник: monitor.bg/ news.bnt.bg