Учители

Образователният министър: Над 1300 лева за младите учители до 2021 година

Средната брутна заплата в сектора ще стане над 1600 лева до 2021 година. За младите учители, ако механично допуснем, че ще се удвои, заплатата ще стане 1320. В началото на мандата на управление на „Борисов 3“ заплатата на младите учители е била 660 лева. Това каза в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

„При 4-годишен мандат правителството с 4 бюджета може да реализира това изпълнение, това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 година на почти равни стъпки или с малки изключения. За първата година ние ще имаме почти 23% увеличение“, коментира Красимир Вълчев.

„Една част от увеличението ще бъде диференцирано, тоест няма да получават всички 100%, средното ще бъде 100%, но можем да кажем, че увеличението ще бъде от 90% до 120%“, добави образователният министър.

„Всички заявяваме отношение към учителите, но при нас това отношение е заявено като управляващи и то през бюджета. Няма по-ясен сигнал от бюджета, от средносрочната бюджетна прогноза, че ние ще изпълним ангажимента си за двойно увеличение. Всъщност никой друг не беше заявил двойно увеличение на възнагражденията на учителите, лесно е да го направиш с алтернативен бюджет, когато си в опозиция“, каза Красимир Вълчев.

„Има голям брой защитени училища, според последния списък ще бъдат над 160 и над 100 детски градини, което е своеобразна граница на оптимизация на системата. За съжаление дори и там, където защитихме училища, 10 години след първия списък виждаме, че се забавят, но не спират процесите на обезлюдяване“, обясни Красимир Вълчев.

„Дуалното образование е добро решение за тези деца, които искат да учат професионално образование, то е добро решение за бизнеса за по-добра практическа подготовка“, каза още образователният министър Красимир Вълчев.

Източник: kanal3.bg