Учители

Образователните инструменти на OneNote – универсални и ефективни

Преди няколко дни Microsoft без много шум пусна превюто на Образователните инструменти за OneNote, за които писа и Teacher.bg. Приложението е предназначено да подобри уменията за четенето и писане на ученици. Ефектът при детайлно запознаване с възможностите му е поразителен. Първоначално е създаден да помага на хора с дислексия, но използването му е предизвикателство за всички. Това е доказателство за мощното влияние на образователните технологии днес и в бъдеще.

По темата във Forbes пише сътрудникът, занимаващ се с образование и базирано на играта обучение за деца Джордън Шапиро.

„Почти всеки ден получавам информация от различни предприемачи за някаква нова образователна технология. Понякога става дума за игра, друг път е някакъв друг инструмент или пък средство за управление на данни. В повечето случаи става дума са цифрови версии на традиционни инструменти и практики в класната стая. Да, те са по-ефективни реплики на досега съществуващите технологии. При OneNote обаче става дума за нещо съвсем различно“, споделя Шапиро.

Според него рядко се случва да попадне на технология, която наистина да донесе нещо ново за учебния опит. И най-интересното е, че нещата се случват, като използват базата и основата на различни, вече съществуващи и изключително популярни технологии на Майкрософт.

Въпреки, че гореспоменатата добавка „Обучителни инструменти“ е създадена като част от проект, целящ да подпомогне учениците със специални образователни потребности, всеки учител ще разбере, че използвайки творчески възможността, той може да помогне изключително много за развитието на своите ученици. Това е истински пример за универсалност – инструменти, които влизат в употреба на най-широк кръг потребители. И в крайна сметка това е замисъл, който е по-добър, по-евтин и по-ефективен – да се създаде универсално средство, вместо да се търсят специализирани и адаптирани решения.

Дизайнът е от особена важност, когато става въпрос за грамотност, а четенето е съществено умение. Когато ученик изостане твърде много с четенето, той изостава и по останалите предмети, защото грамотността е важна за математиката и естествените науки. И тук идва голямото предимство на продукта на Майкрософт, който играе особено сериозна роля в преодоляването на подобни проблеми.

Софтуерът предимно просто добавя набор от инструменти за OneNote, които позволяват на потребителя да форматира текст по множество начини. Пример за това е „овладяването на шрифтовете“, което позволява на четящите да се адаптират към размера на реда и броя на думите в него. Множество изследвания по темата доказват, че четенето се усвоява по-добре, когато текстът е представен посредством различни визуални стилове. Нещо подобно в полза на децата с дислексия имаше и в приложенията за четене на книги в таблетите и електронните четци, но OneNote изпраща читателите много отвъд обикновеното четене на текст, казва в материала си във Форбс Джордън Шапиро.