Институции

Образователна криза: Кои са перспективните специалности?

Приемът в Софийски университет постепенно започва. Как се промени преподаването в университетите през последните години и кои са най-желаните специалности у нас? Има ли какво да се подобри в качеството на образование в България коментира в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR ректорът на учебното заведение проф. Анастас Герджиков.

Софийски университет е на 855 място в света според класация за най-добрите ВУЗ-ове. „Доволни сме, че сме сред първите 1000. Много бихме искали да сме и сред първите 500, които движат науката напред“, сподели в предаването Герджиков.

Възможно ли е това да стане реалност и как можем да получаваме по-добри резултати? Заговори се, че от следващата учебна година в университета ще има нови специалности, които да са ориентирани към търсенето на пазара. Ще успеем ли да задържим младите в България? „Колкото и души да завършат медицина, ако всички те заминат на практика в чужбина, това е проблем“, коментира ректорът на учебното заведение.

Голям проблем с висшето образование обаче е липсата на практическа подготовка. Има ли баланс и отговаря ли университета на очакванията на студентите?

„Имаме практическа подготовка, опитваме се в много учебни планове да предвидим и учебен стаж. Министерството на образованието и науката много помогна през последните години, защото осигури програма за платено практическо обучение на студентите“, сподели още Герджиков.

Източник: dnes.bg