Мнения

Образователната ни система е по-добра от тази на съседите

България се нареди на 30-то място от общо 40 държави в най-новото проучване на консултантите от „Пиърсън“, което анализира и оценява качеството на образованието по света. Въпреки задното място обаче, страната ни държи по-добра позиция от три от съседните ни страни.

Според класацията българската образователна система е по-добра от тази на съседните държави Гърция (31), Румъния (32) и Турция (34 място).

Основните индикатори, които изготвят подреждането са резултатите от изпитите по математика, наука и грамотност, които се провеждат през няколко години.

На първите места са Финландия, Южна Корея, Хонконг, Япония и Сингапур. Сериозното присъствие на последните държави само потвърждава тенденцията към все по-голяма азиатска образователна доминация в глобален план.

Великобритания, откъдето в последните месеци немалко критики относно средното образование, се нарежда на шесто място.

Любопитни са местата на държавите с едни от най-силните икономики в света. Германия е едва на 15-то място, а проблемите на САЩ, отчетени наскоро в статия във Форбс на вицепрезидента образование в Майкрософт Антъни Салсито, се потвърждават със 17-та позиция. Само пет места пред нас пък е Франция.

Заключението на „Пиърсън“ относно качеството на образованието е, че разходите за образование са от значение, но по-важно е отношението на обществото към науката и грамотността, информира сайтът actualno.com.

снимка: Георги Димитров