Мнения

Образованието трябва да е приоритет на цялото общество

Образованието не трябва да е приоритет единствено на държавните институции, но и на бизнеса и като цяло на обществото, смята учителката в столичното 54 СОУ Теодора Зарева (на снимката), цитирана от всекидневника „Монитор“.

Бизнесът може да насочи усилията си към осъществяване на консултантски и други услуги като например вместо да осигури нещо материално на дадено училище, да помогнат с превоза на децата в малки населени райони, смята още тя.

Зарева добавя, че за учениците в селата е от особена важност да бъдат мобилни и да посещават фолемите градове.

В селата изоставането е с около година и половина в сравнение с постиженията на децата в градовете. Данните не са оформени само на база учебен материал. Тук става дума и за странични неща, обща култура, достъп до услуги и продукти и др. Едно ниво на тези две групи ученици означава допълнителни 2.4 млрд. лв, изчисляват финансовите специалисти.

Това сочат данни от изследването „Икономически ползи от преодоляване на пропастта на академичните постижения на учениците в България“, изготвено от икономиста към финансовото ни министерство Петър Стоянов.

„За някои деца професиите се ограничават до шофьор на ТИР и шеф на охрана, те нямат реална представа какво работи един адвокат или предприемач. Фирмите биха били много полезни, ако организират отворени врати за учениците”, каза още Зарева.

Още по темата