Училища

Образованието – приоритет номер 1 за Перник!

Образованието е било водещ приоритет за общинската администрация на Перник през последните години, обяви зам.-кметът Ненко Темелков, цитиран от местния вестник „СъПерник“.

Близо 15 млн. лв в последните четири години са наляти в подпомагането му, при това въпросните средства са само от собствени приходи, отчете работата на настоящата власт в града Темелков.

В последната година 36% от бюджета, гонещ 50 млн. лв отивал за образование. Парите са харчени за ремонти, както и за посрещане на неотложни нужди в училища и детски градини, свързани с отопление и храна. Купувани са уреди и техника, обновявани са кухни и столови и др.

В периода 2007-2011 година за образованието са дадени общо близо 82 млн.лв, като 55 млн. лв са били за училищата, а останалите – за детските градини. От тези средства 13 млн. лв. са от собствените приходи на общината, а на около 2 млн.лв. възлиза дофинансирането за маломерните и слети паралелки в училищата, като и тези средства са от общинския бюджет, коментира началникът на сектор „Образование“ в кметската администрация Евелина Любомирова, цитирана от същото издание.

От края на миналата година пък Перник се нареди сред университетските градове в България, откривайки чисто новото висше учебно заведение по телекомуникации, архитектура и комютри.