Мнения

Образованието не е само възрожденска задача

Работодателите – български или чужди, първото нещо, което правят, е да проверят с какви кадри разполагат, заяви министърът на образованието Меглена Кунева. Тя заяви също, че ако се продължава да се гледа на образованието само като на възрожденска задача, това няма да покаже пълната картина на състоянието на учителите.

Образованието е индустрия и трябва да се знае, с какви кадри се разполага, как се поддържат и как се мери продукцията, която излиза от този продукт, допълни тя.

Според нея трябва да се действа последователно, а не със скокове. Кунева коментира и темата за закриването на паралелки след класирането на учениците след седми клас като някои от закритите паралелки са от дуалното обучение. Тя каза, че желанието на МОН да направи образованието централно за усилията на цялото общество е единственият път към успеха и трябва да участва цялото общество.

Необходимо е в този смисъл и да се направи усилена кампания от самия бизнес, която да популяризира ползите от конкретните специалности от дуалното обучение, които да привлекат вниманието на учениците и родителите.

Източник: actualno.com